Oman talouden hallinnan ABC
"Ihanaa, vihdoinkin oma kämppä!"
Vapauden tunne on varmasti yksi niistä fiiliksistä, jotka tulevat ensimmäisenä pintaan, kun pääsee muuttamaan ensimmäiseen omaan asuntoon. Olipa sitten kyseessä opiskelija-asunto, pieni yksiö tai kimppakämppä kaverin kanssa, asunto on iso askel kohti aikuisuutta ja itsenäisyyttä. Vapauden lisäksi tulee myös tunne vastuusta, kun enää ei ole kukaan huolehtimassa siitä, että jääkaappi ja vessapaperihylly täyttyvät automaattisesti.
Sekään, että saa kännykän ja kannettavan ladattua pistorasiasta, ei ole enää itsestäänselvyys. Sinun tulee solmia erilaisia sopimuksia niin vuokranantajan, sähköyhtiön kuin internet- ja matkapuhelinverkkoja ylläpitävien yhtiöidenkin kanssa. Jotta kaikki tärkeimmät palvelut olisivat edelleen saatavillasi, kannattaa huolella perehtyä sopimuksiin ja niihin liittyviin velvoitteisiin. Hallitse talouttasi alusta alkaen viisaasti ja vältyt turhilta huolilta.
A. Laskelmat auttavat pysymään budjetissa
Jo ennen kuin vuokraat itsellesi asunnon, perehdy huolella mahdollisiin kustannuksiin, joita vuokraus tuo tullessaan. Toisinaan asunnon vuokraan sisältyvät myös vesi, lämmitys, sähkö ja netti, mutta ne voivat olla myös erikseen tulevia lisäkustannuksia, jotka määräytyvät käytön perusteella tai niistä peritään kuukausittainen kiinteä maksu. Listaa kaikki tulosi ja menosi ja laske, kuinka paljon sinulla on rahaa käytössäsi. Älä unohda vuosittaisia maksuja, kuten erilaisia jäsen- ja vakuutusmaksuja.
Tee kuukausittaiset laskelmat ja varaa hieman rahaa myös yllätysmenoihin, joita tulee aina. Laske vaikka keskimääräinen käytettävissä oleva raha päivää kohden, kun kaikki pakolliset menot on vähennetty tuloista. Päivittäinen summa on helppo pitää mielessä ja kun käy ostoksilla, turhat heräteostokset jäävät vähemmälle, kun nopeasti tietää, paljonko päivittäistä budjettia on jäljellä.
B. Miten saada kulut pysymään kurissa?
Tärkeää on maksaa kaikki sopimuksiin liittyvät velvoitteet, kuten vuokrat, sähkölaskut ja puhelinlaskut, ajallaan. Mikäli näin ei tee, alkaa helposti kierre, joka tulee kaikkine maksumuistus- ja perintäkuluineen kalliiksi. Huolehdi siis maksuistasi ajallaan ja pidä kuluistasi kirjaa. Osta päivittäistavaroita harkitusti ja seuraa tarjouksia. Osta sesongin tuotteita, jotka ovat yleensä halvempia ja mieti, kuinka usein haluat käydä juhlimassa.
Ravintoloiden hinnat ovat korkeita, joten ehkä olisi mukavampi tavata ystäviä piknikillä tai jonkun kotona - vaikkapa nyyttäriperiaatteella. Harrastusten valinnassa kannattaa suosia niitä vaihtoehtoja, joita on tarjolla edullisesti.
C. Omilla valinnoilla helposti tavoitteeseen
Kun käytät rahaa harkiten ja hankintojasi suunnitellen, pystyt helposti pysymään asettamissasi tavoitteissa. Ei ole syytä tavoitella välittömästi samaa kodin varustelutasoa kuin lapsuuden kotiin on vuosikymmenten aikana ennätetty hankkia - kierrätyskeskusten ja kirpputorien valikoimista löytyy pilkkahintaan huonekaluja ja valaisimia, joilla pääset vallan hyvin alkuun. Pienellä tuunaamisella onnistut tekemään kirpparilöydöistä persoonallisia kalusteita, jolloin esineille muodostuu aivan omanlainen arvonsa.
Kuluta ja kierrätä harkiten - säästät samalla rahaa ja opit, mitkä asiat ovat tärkeitä. Leivo ja laita ruokaa itse, netistä löydät loistavia reseptejä ja ruoanlaittovideoita. Anna luovuutesi loistaa ja nauti aikaansaannoksistasi. Kuten pienistä puroista kasvaa iso virta, myös pienistä säästöistä kertyy lopulta iso summa. Kyse on monesti vain omista valinnoista!