9 vinkkiä kuinka opettaa lapselle rahankäyttöä
Kuukauden vieraskynä – Joonas Virolainen|| VertaaEnsin.fi
Rahankäytön opettaminen on tärkeä osa kasvatusta
Raha-asioista puhuminen avoimesti ei juurikaan istu suomalaiseen kulttuuriin, etenkään myönteiseen sävyyn eikä ainakaan lastemme kanssa. Miksi kuitenkin rahankäytön opettaminen olisi syytä aloittaa jo lapselle?
Digitalisaation myötä lapset kohtaavat entistä varhemmin markkinointiviestintää esimerkiksi lastenohjelmien mainoskatkojen aikana ja internetissä. Neljän vanha lapsi oppii jo ymmärtämään, että lelujen ostamiseen tarvitaan rahaa osaten myös sitä pyytää. Mitä lapsi ei vielä kuitenkaan ymmärrä on, mitä raha on ja mistä sitä tulee.
Jos rahankäytöstä ja sen arvosta ei puhuta tarpeeksi ajoissa, lapsi joutuu itse luomaan oman näkemyksenä rahasta. Pahimmillaan väärät käsitykset rahankäytöstä voi johtaa maksuongelmiin lapsen varttuessa nuoreksi aikuiseksi.
Eri lapsilla on iästä riippumatta erilaisia käsityksiä rahasta, ja rahan merkityksen ymmärtäminen alkaa kehittymään vaiheittain jo varhaisesta iästä alkaen. Vaikka matematiikka kuuluukin isona osana peruskoulun opintoja, rahankäytön opetuksena se ei riitä vaan raha-asioiden on lähdettävä kotoa. Mitä aiemmin raha-asioiden opettamisen aloittaa, sen paremmat eväät lapsella on tulevaisuuteen.
- Puhu rahasta avoimesti
Paras tapa opettaa lapselle asioita on näyttää hyvää esimerkkiä ja olemalla avoin. Lapselle on hyvä puhua rahasta silloinkin, kun sitä ei ole, muttei kaatamalla omia rahahuolia lapsen harteille. On hyvä selittää, miksi rahaa on ruokaan, muttei uuteen leluun. Vaikka rahasta ei pulaa olisikaan, opeta, ettei raha ole itsestäänselvyys.
- Näytä, miten raha toimii
Jos vanhemmat eivät selitä ja havainnollista konkreettisesti mistä raha tulee, lapselle muodostuu käsitys, että isän ja äidin taskut ovat rahanpainokone. Lapsi ymmärtää työnteon tärkeyden ja rahan ansaitsemisen omien kokemustensa kautta. Kokemuksia voi luoda puhumisen lisäksi erilaisten pelien ja leikkien avulla sekä antamalla lapsen osallistua hankintojen valitsemiseen ja ostamiseen kauppareissulla. Myös kauppaa leikkiminen kotona on hauska ja hyödyllinen tapa tutustuttaa lapsi rahan maailmaan.
- Opeta, että raha ansaitaan
Ei kannata heti suoraan antaa kaikkea, mitä lapsi pyytää. Lapsen on tärkeä ymmärtää, millaista on ansaita haluamansa tekemällä töitä sen eteen. Pienikin voi osallistua kotitöiden tekemiseen siivoamalla huoneensa ja viemällä roskia.
Viikkoraha ja sen ansaitsemisesta sopiminen on hyvä keino opettaa lapselle budjetointia ja säästämistä. Kesätyöt opettavat nuoren viimeistään työn ja palkan ansaitsemiseen. Nuori on varmasti motivoituneempi hakemaan kesätöitä, jos rahan ansaitsemista on opetettu kotona.
- Tee säästämisestä tapa
Kun lapsi saa kummeiltaan tai isovanhemmiltaan syntymäpäivinään lahjaksi rahaa, katso, että osa rahoista menee säästöön. Jotta raha olisi lapselle konkreettinen asia, tilille talletettuja rahoja voi seurata lapsen kanssa yhdessä tilitiedoista. Näin lapsi todella näkee rahan konkreettisesti.
Opeta, miten säästämisellä saavutetaan tavoitteita. Säästetyillä rahoilla voi esimerkiksi ostaa sen kauan toivotun uuden polkupyörän. On hyvä muistaa, että tavaroiden hankkiminen ei tuo pitkänäköistä onnellisuutta. Säästäminen sen sijaan luo turvaa ja mahdollisuuksia. Voit esimerkiksi antaa lapsen itse päättää kaupassa haluaako hän ostaa rahoillaan jotain vai pitää ne vielä säästössä. On tärkeää selittää, että halu on eri asia kuin todellinen tarve.
- Totuta vertailemaan
Vertailemalla voi säästää rahaa ja tehdä fiksumpia ostopäätöksiä. Vertailemalla eri hintoja ja tuotteita saa rahoilleen parempaa vastinetta. Uutuustuotteen voi saada halvemmalla, kun malttaa odottaa hieman hinnan laskua tai alennusmyyntien alkua. Kun lapsi oppii vertailemaan ja näkee sen hyödyt, asenne säilyy koko elämän.
- Termit tutuksi
Monet laina- ja korkotermit ovat vaikeita lapsen ymmärtää, ja niitä onkin hyvä käydä nuoren kanssa läpi sitten, kun se on ajankohtaista. Kuitenkin, mitä aiemmin lapsi oppii käsitteiden periaatteet omien kokemustensa kautta, sitä helpommin rahankäyttöön liittyvät termitkin ovat myöhemmin sisäistettävissä. Voit esimerkiksi luvata lapselle jokaista säästettyä kymmentä euroa kohtaan yhden euron ekstraa. Vuoden lopussa voitte yhdessä tarkistaa, paljonko lapsi hyötyi. Näin lapsi oppii, että kärsivällisyys on hyve. Vanhemmalle nuorelle on hyvä käydä läpi luottoasioita: luotto ja laina eivät ole ilmaista rahaa vaan vain maksun siirtämistä.
- Anna lapselle vastuuta
Raha-asioista keskustellessa anna lapsen osallistua perheen suunnitelmiin. Voitte yhdessä miettiä mitä haluaisitte tehdä kesälomalla ja paljonko se vaatisi rahaa. Kun lapsi saa osallistua päätöksiin, hän on vastaanottavaisempi oppimaan rahankäyttöä ja säästämistä. Viikkoraha on hyvä tapa opettaa lapselle vastuuta. Vakiosumman antaminen viikkorahana auttaa lasta budjetoimaan menojaan.
- Pankkikortti rahankäytön välineenä
Käteisen käytön vähentyessä ja sähköisen rahan aikana on lapsen tutustuttaminen rahaan hieman erilaista mitä se itsellä on aikoinaan ollut. Toki kannattaa aloittaa ensin laskemalla lapsen kanssa kolikoita, mutta kouluikäiselle on mahdollista hankkia jo oma pankkikortti.
Kannattaako pankkikortin hankkiminen lapselle? Pankkikortti voi tuoda lapselle nykymaailmassa tarvittavaa turvaa kännykän tavalla. Vanhempien on helppo siirtää lapsen tilille tarvittava summa rahaa verkkopankissa, jos bussirahat unohtuivatkin kotiin. Pankkitiedoista pystyy seuraamaan kortin rahankäyttöä. Vanhemmat voivat myös asettaa pankkikortille päiväkohtaisen käyttö/nostorajan ja muita rajoituksia esim. nettikäytön suhteen.
Pankkikortti on siinä mielessä turvallinen kortti, koska siinä ei ole credit- eli lainaominaisuutta. Kun tili on tyhjä, se on tyhjä. Pankkikorttien ominaisuudet vaihtelevat hieman, joten ennen kortin hankkimista kannattaa vertailla eri kortteja. Esimerkiksi S-pankki tarjoaa pankkikorttia jo 7-vuotiaalle ja Nordean Visa Electronissa ei ole laisinkaan alaikärjaa. Lisäksi kortteihin pystyy asettamaan vuorokausikohtaiset käyttö ja nostorajat.
Älä unohda opettaa nuorelle verkkopankin käyttöä. Verkkopankissa asiointi kuuluu arkeemme. Luottokorttia tarvitaan siinä vaiheessa kun nuori alkaa matkustelemaan ja shoppailemaan netissä. Tämä vaatii vähintään 16 vuoden ikää, ja vanhempi voi antaa nuorelle oman luottokorttinsa rinnakkaiskortin.
- Päivitä omaa tietoasi
Vanhempana on hyvä pysyä tekniikan kehityksen mukana, jotta osaa neuvoa lasta esimerkiksi mobiilimaksamiseen liittyvissä asioissa. Näkymätön sähköinen raha ei ole lapselle samalla lailla konkreettista kuin kädessä pideltävä kolikko. Lapset osaavat käyttää älypuhelinta ja tablettia jo pienenä, joten pidäthän huolen, ettei yllätyslaskuja pääse syntymään turvaamalla maksutietojen käytön esimerkiksi lapsiprofiilin luomisella.
Tekniikka luo myös paljon uusia visuaalisia ja viihdyttäviä mahdollisuuksia opetella laskemista ja rahankäyttöä pelien avulla. Perinteinen Monopoli on myös kiva tapa tutustua lapsen kanssa yhdessä rahan vaihtoon.
Raha ei ole kaikki kaikessa
Rahan ymmärtäminen ei ole lapselle vaikeaa, jos hänelle vain annetaan mahdollisuudet oppia rahankäyttöä ja säästämistä. Rahankäyttöä opettaessa tärkeintä on pitää asiat lapselle helppoina ja konkreettisina.
Muista selittää lapselle myös, että raha on vain väline millä elämässä vaihdetaan asioita. Raha ei määrittele, millainen esimerkiksi ihminen on. Elämässä on muitakin tärkeämpiä asioita kuin raha.